[ dinsdag 7 juli 2009 ]

 
memorial wallEen week geleden stuurde een goede vriend me Who's Lovin You van de Jackson Five. Ik ben niet dol op zingende kinderen in popmuziek, want dat klinkt vaak onecht vanwege hun gebrek aan levenservaring.

Maar Smokey Robison legde het vanavond uit tijdens de herdenkingsdienst in Staples Center. Michael snápte het gewoon. Hij was tien toen het nummer werd opgenomen, maar hij snapte het gevoel en kon het in de muziek leggen. Dat was een van zijn grote talenten.

De herdenking zit er net op en ik ben diep onder de indruk. Hij werd herdacht door de mensen die hem echt hebben gekend. Ik ging voor de bijl toen Motown-directeur Berry Gordy, liefdevol en met veel humor vertelde over Michael's drive, hoe hij hem zag groeien en wat hij uiteindelijk zag in 1983, tijdens Motown 25.

From the first beat of Billie Jean and the toss of that hat, I was mesmerized.

But when he did his iconic Moonwalk, I was shocked. It was magic.


Gordy's speech was zo goed omdat hij een realistisch beeld neerzette van een man die een welhaast onrealistisch leven heeft geleid. Van een kind dat op zijn tiende besluit om ervoor te gaan, de beste entertainer van de wereld te worden - en die dat ook lukt. Bekijk de speech hier.

En toen Al Sharpton met een krachtige toespraak, waarin hij vertelde hoe Michael het pad voor zwarte artiesten heeft gebaand. Vol van die mooie gospelretoriek vertelde Sharpton welke invloed dat op de maatschappij heeft gehad. Bekijk de speech hier.

Je kunt er cynisch over zijn, maar muziek brengt mensen samen en ik geloof dat een artiest die zó enorm populair was en die zóveel verschillende mensen aansprak, inderdaad een groot verschil heeft gemaakt.

memorial wallIk denk dat dit afscheid lijkt op dat van Elvis in 1977. Michael Jackson sprak alleen veel meer verschillende mensen aan. En hoewel ik Prince muzikaal hoger heb zitten, denk ik wel dat Berry Gordy daarom gelijk heeft met zijn woorden:

The more I think and talk about Michael Jackson, I feel The King of Pop is not big enough for him.

I think he is simply the greatest entertainer that ever lived.


Ik ben op dit moment nog helemaal overwhelmed. Wat een passend afscheid van deze grote wereldster.
Hans [22:03]

0 reactie(s)