[ zaterdag 14 november 2009 ]

 
morrissey van nimwegenDeze week was het twintig jaar na na-de-Muur en De Kring herdacht dat onder meer met een Wende-popquiz. De quiz bevatte natuurlijk veel oude schlagers en omdat teamgenoot Tom B. zijn sixties meer dan goed op orde heeft werden we probleemloos eerste.

We konden kiezen uit een rijk gevulde prijzenkast. De quizmaster was heel enthousiast geweest over de concertkaartjes van Goran Bregović, dus die maar gekozen. Blijkbaar was deze Bregović in het verleden een enorm succesvolle Oost-Europese rockster, liet dit op een gegeven moment achter zich en ging zich richten op de traditionele muziek van zijn land. Inmiddels is hij opnieuw mega-populair en treedt hij op met een groot orkest. Me dunkt, niet te missen!

De kaartjes waren bepaald niet goedkoop geweest, maar toch was de Rabozaal van de Melkweg praktisch uitverkocht. Dat wil dan toch wel wat zeggen.

Het brede podium bood ruimte aan een 19-koppig orkest, met blazers, strijkers, een Slavisch mannenkoor en twee Bulgaarse vrouwenstemmen. Plus een multifunctionele drummer / accordeonist / zanger. Balkanbeat is hotter dan hot en de meeslepende muziek van dit Wedding and Funeral Orchestra maakte duidelijk waarom.

Het is die universele volksmuziek, die simpel klinkt maar toch zo veelzijdig is dat je haast geografisch kunt bepalen waar het vandaan komt. Gezellige meedeiners, gevoelige liefdesliedjes, met Duitse hoempa, Turkse klanken, Slavische koorzang, ik realiseerde me dat het vooral heel Europese muziek is.

We stonden ergens voorin de volgepakte zaal en de meeste mensen om ons heen zongen de onbegrijpelijke teksten woordelijk mee! Het voelde een beetje alsof je in Polen bij een concert van de plaatselijke Marco Borsato bent belandt. Jíj ziet gewoon een vent met zijn orkest, zíj zien een halve godheid en gaan helemaal uit hun plaat.

Maar wat een bijzondere ervaring was dit. We waren in een wereld waar we totaal niet van wisten. De prijzenkast bevatte verder Russische drank en prima cd-boxen maar we hadden al besloten: we gaan niet voor de dingen, we gaan voor de ervaring. Wel, dit was er een om niet te vergeten. Filmpje!


Hans [10:16]

0 reactie(s)