[ maandag 16 november 2009 ]

 
Zo sta je op de Dam het nieuwe millennium in te luiden, zo is het alweer tien jaar later en zit het eerste decennium van de 21e eeuw erop. Man, dat ging snel. En als het klopt wat ze zeggen gaan de komende tien jaar nog sneller!

Geen gemijmer - einde van het decennium, dus tijd voor lijstjes. De NME heeft net gepubliceerd en ook die van OOR komt er aan.

Voor deze veertiger geldt dat ik lang gedacht heb dat Funeral van de Arcade Fire mijn plaat-van-de-00s zou gaan worden. Ik had 'm vroeg ontdekt en de drie bijbehorende concerten gezien: klein in de Melkweg, groter in Paradiso en huge op Lowlands. Wat 'n prachtige plaat. Ik heb hem zo vaak gedraaid en hij is nooit gaan vervelen.

Maar zo is er nog een, en dat is 'm geworden. Ik zat te denken, waar gíng dit decennium nu eigenlijk over. Zoals de eighties over new wave, indie, hiphop en Stock Aitken & Waterman gingen, en de nineties over grunge, house en boy/girlbands - hoe definitieer je de 00s?

Ik denk dan toch minder aan een stroming, maar vooral aan de techniek. Dit was het decennium van Napster, van Limewire, van torrents en rapidshare. In de komende jaren verwacht ik dat online muziek aan veel meer restricties zal worden gebonden en daarom zullen de afgelopen tien jaar worden gezien als de golden age van de muziekverspreiding.

Vanwege dezelfde techniek is dit decennium muzikaal revolutionair gebleken omdat de mogelijkheden binnen ieders budget kwamen, met apparaten die steeds goedkoper en kleiner werden, zodat iedereen nu een studio op zijn zolder kan hebben.

Dat in combinatie met een heel oorspronkelijke artiest die ik al bij zijn eerste publieke optreden zag (waarbij hij geeneens muziek speelde!), ben gaan volgen, ontroerd was tijdens het prachtige eerste Paradiso concert, in zalen in het hele land ben gaan kijken, mijn halve vriendenclub heb meegesleurd en die nooit heeft teleurgesteld.

Alleen al vanwege de prachtige muziek, maar daar bovenop ook nog eens de mooie herinneringen is mijn plaat van dit decennium Spinvis van Spinvis.

nummerrrrrr één!

Mijn top 10 ziet er als volgt uit:

1. Spinvis - Spinvis
2. Arcade Fire - Funeral
3. Morrissey - You Are The Quarry
4. LCD Soundsystem - LCD Soundsystem
5. Ryan Adams - Gold
6. The Strokes - Is This It
7. Ron Sexsmith - Retriever
8. Franz Ferdinand - Franz Ferdinand
9. Royksopp - Melody AM
10. !!! - Louden Up Now

Ook heb ik veel plezier gehad van de volgende:

Dandy Warhols - Welcome to the Monkeyhouse
White Stripes - White Blood Cells
Madonna - Confessions on a Dancefloor
Spiritualized - Let It Come Down
Amy Winehouse - Back To Black
Doe Maar - Klaar
Belle & Sebastian - Dear Catastrophe Waitress
Wir Sind Helden - Von Hier an Blind
Keane - Hopes and Fears
2 Many DJ's - As Heard on Radio Soulwax Pt. 2
The Avalanches - Since I Left You.

En Sound of Silver natuurlijk, maar dan zitten er wel meer dubbelen in.

Ik sluit niet uit dat er nog meer gaan volgen als ik ineens in paniek bedenk welke ik nog vergeten ben. En jij? Wat is jouw plaat van het decennium geworden?
Hans [19:33]

0 reactie(s)