[ donderdag 10 december 2009 ]

 
dank u, flickr
Toen Michael Jackson overleed, merkte ik dat ik het jammer vond dat ik 'm nooit heb zien optreden. Vorig jaar was Stevie Wonder in Ahoy en dat hoorde ik pas veel later - die had ik ook gemist. Ik heb me daarom voorgenomen om al die muzikale grootheden in het echt te gaan zien zolang het nog kan. Dus toen ik zag dat Paul McCartney in het Gelredome in Arnhem zou optreden, heb ik meteen kaarten gekocht.

Die Beatles-nummers van meer dan veertig jaar geleden, die deel uitmaken van het collectieve geheugen van de wereld, gespeeld door de oorspronkelijke artiest. Dat is natuurlijk niet te missen. Dat was gisteravond en ik ben er nog helemaal vol van.

Bovendien is dit jaar, waarin alle remasters opnieuw zijn uitgebracht, natuurlijk een perfect jaar om 'm te zien. Welke nummers heeft hij gespeeld? Nou, welke nummers heeft hij níet gespeeld, kun je beter vragen. Meer dan de helft was Beatles.

Magical Mystery Tour, Drive My Car, The Long and Winding Road, Blackbird, And I Love Her, Eleanor Rigby, Back in the U.S.S.R., Something (van George!), I've Got a Feeling, Paperback Writer, A Day in the Life, Let It Be en dat is nog niet eens alles.

A Day in the Life (in het echt, dat is wat ik bedoel) ging over in Give Peace A Chance, waarbij het hele publiek meezong. Toen het nummer afgelopen was liep Paul naar de piano voor het volgende lied, maar een gedeelte van het publiek bleef doorzingen, de andere mensen deden weer mee, Paul pakte het over op de piano en vervolgens speelde de band een reprise. Op dat moment veranderde er iets, er was echt contact en de toch al prima sfeer werd euforisch.

Onvergetelijk, dat moment tijdens Hey Jude, waarop het volle stadion luidkeels mee begint te zingen (youtube). Tweeënhalf uur heeft die man staan spelen. Het concert eindigde, na Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band met The End.

Geweldige band, fantastische nummers, prima show... het was domweg wereldklasse. Ik heb van de eerste tot de laatste minuut genoten en zal dit concert nooit vergeten.

Setlist:

1. Magical Mystery Tour
2. Drive My Car
3. Jet
4. Only Mama Knows
5. Flaming Pie
6. Got To Get You Into My Life
7. Let Me Roll It / Foxy Lady
8. Highway
9. The Long and Winding Road
10. (I Want to) Come Home
11. My Love
12. Blackbird (youtube)
13. Here Today
14. Dance Tonight
15. And I Love Her (youtube)
16. Mrs Vandebilt
17. Eleanor Rigby
18. Band on the Run
19. Ob-La-Di, Ob-La-Da
20. Sing the Changes
21. Back in the U.S.S.R.
22. Something (youtube)
23. I've Got a Feeling
24. Paperback Writer
25. A Day in the Life / Give Peace A Chance
26. Let It Be
27. Live and Let Die
28. Hey Jude

Toegift 1:
29. Day Tripper
30. Lady Madonna
31. Get Back

Toegift 2:
32. Yesterday
33. Helter Skelter
34. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise)
35. The End

meer lezen:
hier en hier
Hans [18:06]

0 reactie(s)