[ maandag 20 december 2010 ]

 
Het is 'm gelukt! Hier is het stuk van J.

beefstukjeCaptain Beefheart & The Magic Band hebben op dinsdag 4 november 1980 opgetreden in het dorp Roden in het noorden van Drenthe, in de tot partycentrum verbouwde boerderij de Brinkhoeve. Zo was het concert helemaal niet gepland. Entrepreneur Rob Kaufman wilde de legendarische zanger naar Groningen halen, de bedoeling was dat het optreden zou plaatsvinden in cultuurcentrum De Oosterpoort. Dat stond ook op het toegangskaartje. Maar door een misverstand ontstond een dubbele boeking en moest het concert van de Captain op het laatste moment worden verplaatst.

Iedereen die een kaartje had, mocht met gratis pendelbussen vanaf de Groningse Grote Markt mee naar Roden. Zelden zulke hasjwalmen meegemaakt in een touringcar. Daar viel niet tegen te ventileren maar de chauffeur leek zich niet druk te maken. In minder dan een half uur stond iedereen in die boerenschuur in spannende afwachting van wat ging komen.

Toen de band begon werd binnen enige tellen duidelijk dat deze groep zich terecht The Magic Band mocht noemen. De dwarse ritmes en bizarre songstructuren werden zo gemakkelijk uit de mouw geschud, dat het vanzelfsprekend klonk. Zanger Don Van Vliet stond er wat wereldvreemd bij, gesticuleerde dat het een aard had en trok zich tijdens de passages waarbij hij niet zong ogenblikkelijk terug achter een formica tafeltje, waarop hij aan het begin van het concert een plastic tasje had leeggegooid met kazoos, speelgoedpercussie, fluitjes, wat mondharmonica’s en ander klein grut.

De pauzes tussen de nummers waren aan de lange kant, maar ook dan bleef Van Vliet ietwat autistisch bij zijn tafeltje met prullaria staan en wisselde geen woord met de zaal. Zijn fans in het publiek probeerden hem met allerlei opmerkingen uit de tent te lokken, maar hij gaf geen sjoege.

Totdat iemand in de voorste rijen hard riep: ‘Ronald Reagan’, waarop Captain Beefheart naar zijn microfoon voor op het podium stormde en oorverdovend hard terug riep: ‘SHAME!!!’.

Nu heb ik in die periode, zo rond 1980, veel legendarische concerten bijgewoond. Joy Division, XTC, Pere Ubu en The Birthday Party om er een paar te noemen, maar van geen van die optredens zou ik nog de datum weten. Maar van Captain Beefheart & The Magic Band weet ik dat nog wel. Het was de eerste dinsdag in november, van een jaartal dat je door vier kunt delen. Het was dus Election Day. Het was de dag waarop Ronald Reagan voor de eerste maal werd verkozen tot president van de Verenigde Staten. En Don Van Vliet behoorde zeker niet tot de Amerikanen die op Reagan hebben gestemd.

Van het optreden in Roden bestaan voor zover mij bekend geen bewegende beelden. Van een eerder – eveneens opmerkelijk – optreden in Nederland wel.*update* Hier staan foto's uit Roden.
Hans [18:50]

1 reactie(s)