[ dinsdag 30 maart 2010 ]

 
Nieuws over LCD Soundsystem: de cover van de nieuwe cd is vandaag gepubliceerd.

this is happening

De cd heet This Is Happening en komt uit op 17 mei aanstaande. De tracklisting is als volgt.

Er is al wat gelekt: luister hier naar een fragment van Pow Pow. Een volledige track is Drunk Girls (beluister), een soort White Light/White Heat.

Nu nog een ticket zien te scoren voor het concert!
** UPDATE: Gelukt, dank u Marktplaats.
Hans [20:25]

0 reactie(s)

[ zondag 28 maart 2010 ]

 
chic cheerVorige week een mooie platenbon van Fame verzilverd. Omdat we met een team van vier de Fame-popquiz in De Melkweg hebben gewonnen, mochten we voor 300 euro aan platenbonnen besteden; de man 75 euro. En daar kun je bij Fame wel wat mee.

Ik ben nogal into oude funk, jazz en soul de laatste weken dus ik kocht onder meer de geremasterde nieuwe edities van Live At The Apollo 1962 en In The Jungle Groove van James Brown, Music of My Mind van Stevie Wonder (zodat ik al zijn vroege jaren zeventig platen compleet heb) en At the Pershing: But Not for Me van Ahmad Jamal. Verder een deluxe dubbel cd van Soft Cell en Berlin Calling van Paul Kalkbrenner.

Ken je dat gevoel dat je met een cd in je hand staat, maar dat je eigenlijk nog niet weet of je 'm ooit wel zult gaan draaien? Zo stond ik enorm te twijfelen over The Definitive Groove Collection van Chic. Uiteindelijk ben ik twee dagen later teruggegaan om hem alsnog te kopen.

Ik weet niet hoe Fame het doet, maar iets in hun marketing maakt dat ik daar ongemerkt kapitalen uitgeef!

En guess what...Chic is inmiddels mijn meestgedraaide cd van de week. Die heerlijk gedistingeerde funky sound heb ik elke dag gedraaid - en mijn hit van de week is Everybody Dance. Perfecte disco met een klassieke piano; op deze dubbel cd in de volledige, superlange uitvoering.


Hans [11:54]

1 reactie(s)

[ zaterdag 27 maart 2010 ]

 
Was donderdagavond in Concerto en hoorde op de danceafdeling een nieuw en tegelijk vertrouwd geluid.

Even nagevraagd: deze jaren-tachtig-electric-boogie-anno-nu is van Dâm-Funk. En laat de DJ Broadcast nu net een interview met deze producer uit Los Angeles hebben. Zij noemen het electro funk en dat is inderdaad wel een pakkender omschrijving.

Luister zelf eens, het is niet echt een liedje maar meer een sound.



Dâm-Funk speelt op 9 april in Paradiso en op 10 april op Motel Mozaique.
Hans [08:45]

0 reactie(s)

[ vrijdag 26 maart 2010 ]

 
DJ BroadcastEen prima tijdschrift dat ik altijd even meeneem bij de platenboer is de DJ Broadcast. Dit Nederlandse blad is gericht op de dancescene en zeker voor een gratis publicatie is het verrassend professioneel, veelzijdig en goed geschreven.

Eén van de leuke rubrieken heet de mixtape van... en ik kijk de genoemde nummers vaak even na op Youtube.

Deze maand (pdf) een paar hele leuke ontdekkingen; de mixtape van Tim Heineke (de man achter Twones) bevat onder meer Liquid Liquid, de !!! van de vroege jaren tachtig. Hou je van de punkfunk van LCD Soundsystem, de Juan Maclean en The Rapture, dan is dit voor jou want hoewel twintig jaar oud, past het naadloos in het rijtje. Beluister Optimo maar eens.

Oh, en ook deze wereldberoemde basloop komt oorspronkelijk bij Liquid Liquid vandaan:


Hans [22:39]

0 reactie(s)

[ woensdag 24 maart 2010 ]

 
Het was al uitverkocht voordat ik wist dat het zou gaan gebeuren, maar op 4 mei staat LCD Soundsystem in Paradiso.

Dat is goed nieuws, want dan zal er ook een opvolger voor Sound of Silver in de pijpleiding zitten. En ja hoor, in de lijst van ten unmissable tracks van deze week op de NME-site prijkt een nieuwe track van LCD Soundsystem bovenaan.

En verrassing: het is meer Pink Floyd dan Pink Floyd zelf! En het doet me ook denken aan John Lennon's Plastic Ono Band. Hier, luister eens naar Oh You (Christmas Blues)



Ook in de lijst: de nieuwe van MGMT. Die is compleet te beluisteren op de bandsite.
Hans [09:33]

0 reactie(s)

[ vrijdag 19 maart 2010 ]

 
Alex ChiltonOp 17 maart jl. overleed Alex Chilton. Mijn goede vriend J. was diep geraakt en stuurde zijn vriendenclub een In Memoriam. Die vond ik zo mooi dat ik 'm wil bewaren en daarom staat hij, met toestemming van de auteur, hieronder.

Natuurlijk kende ik al sinds mijn jeugd 'The Letter' van The Box Tops. Maar pas veel later leerde ik dat het nummer was gezongen door Alex Chilton. Deze bijzondere muzikant kwam bij mij aanvankelijk 'binnen' als producer. Als degene die de lp 'Songs The Lord Taught Us' van The Cramps zo'n opmerkelijke, destructieve sound had gegeven. Enige tijd later maakte ik kennis met Alex Chiltons eigen lp 'Like Flies On Sherbert', eveneens een geluidsbouwwerk dat je kunt aanmerken als commerciële zelfmoord. Ik was verkocht. Ik dook in de geschiedenis van deze bijzondere creatieve geest en maakte kennis met de lp's van Big Star. Was ik al verkocht, nu was ik devoot.

Toen LX in 1986 naar Groningen kwam om in Vera op te treden (met een bassist en een drummer), kocht ik ruim op tijd een kaartje en ging anderhalf uur van tevoren naar de zaal, bang dat ik anders geen goede plek vooraan zou bemachtigen. Dat bleek achteraf niet nodig. Nog niet heel Groningen was overtuigd van de grootsheid van deze artiest. Vijftig man publiek, hooguit, schat ik. Ik was daar met mede-Ziffel (het bandje waar ik toen in speelde) Henk. We hadden een cassette van onze nieuwe demo bij ons. Die gingen wij aan Alex Chilton overhandigen. Dan gingen wij ook beroemd worden, dat sprak vanzelf. Na afloop van het concert trokken wij de stoute schoenen aan en betraden een smalle maar diepe ruimte links van het Verapodium, toentertijd was daar de kleedkamer. Daar zat LX. Althans, dat vermoedden wij, we konden niet zo veel zien door de jointdampen. Maar inderdaad, we liepen wat verder en daar hing hij achterover in een stoel met een fles bier in en een spliff en wij overhandigden verlegen onze demo. "Thank you. I will listen to it. And if I like it, maybe I'll steal some!"

Twee jaar later speelden wij zelf met de Ziffels in het voorprogramma van Alex Chilton, die ditmaal optrad in Hal 4 te Rotterdam. Voor de gelegenheid hadden wij een liedje ingestudeerd over Alex Chilton, van The Replacements. Daar kon LX wel om grinnikken, meenden wij vanaf het podium te zien. Chiltons concert die avond was van grote klasse. Er waren dit keer naar schatting dan ook wel tachtig mensen dus dat stimuleert. Mij staat vooral bij een cover van 'I Can't Seem To Make You Mine' van The Seeds. Dat ontaardde in een noise-gitaarsolo waarbij LX minutenlang voor zijn Vox-versterker stond te sjorren en trekken aan zijn gitaar en daarbij vooral veel feedback produceerde. Een ovationeel applaus volgde. Toen dat was weggestorven liep de verder nooit zo spraakzame Chilton naar de microfoon: "People like this kind of music, but I swear a monkey could play it."

Chilton en zijn band vertrokken vrij snel na afloop in hun aftandse VW-bus, wij liepen nog even hun lege kleedkamer binnen om eventuele memorabilia op te pikken voordat de schoonmakers zouden komen. Er lag niks, behalve een joint die ze waren vergeten op te roken. Drummer Theo, zanger Henk en ik waren in die jaren best wel doorgewinterde gebruikers van verdovende hasjdrugmiddelen. Maar na het roken van dit exemplaar ging bij ons alle drie het licht uit. We zijn vermoedelijk - in een luxe gehuurde Mercedes-bus - terug vervoerd naar Groningen. Daar werd ik in ieder geval de volgende dag wakker.

In 1999 was de laatste keer dat ik Alex Chilton live heb gezien. Ik was met Anne in Memphis en daar speelden op een popfestival aan de boorden van de Mississippi op één dag de latere incarnatie van Big Star, Booker T & The MG's, Dr. John en Wilson Pickett. Alex Chilton bespeelde die dag een waarlijk schitterende semi-akoestisch Gretsch gitaar. Maar - en dat was denk ik exemplarisch voor de carrière van LX die grote pieken en diepe dalen kende - er was sprake van een storend detail: er zat een storing in de plug. Drie keer per nummer moest hij met z'n knie tegen het instrument rammen om het weer aan de praat te krijgen.

Afgelopen woensdag werd Alex Chilton in zijn laatste woonplaats New Orleans onwel. Een vriend bracht hem naar het ziekenhuis, waar hij even later overleed aan een hartaanval.

Snik.

Slow Joe

"I never travel far, without a little big star"

Hans [20:59]

0 reactie(s)

[ zaterdag 6 maart 2010 ]

 
buggleWerd net getipt door M., voor jou misschien oud nieuws maar ik wist het nog niet: vanaf vanavond is VPRO's Nederpopshow op tv.

Van de site: Het heet VPRO’s Nederpopshow en gaat over Nederlandse popmuziek in de breedste zin van het woord: van mainstream tot underground en van Nederhop tot Poldermetal. Rode draad is een popquiz met journalistieke diepgang. Deze wordt omlijst met optredens, sessies en reportages. En natuurlijk nemen we een flinke duik in onze archieven.

Op diezelfde site staat een Nederpop megamix die ik net heb aangeklikt. En die zit leuk in elkaar! Annabel en Saturday Night door elkaar en dat is nog maar aan het begin. Extince na Ballen in m'n Buik is nog zo'n topper. Hier, luister zelf!

VPRO's Nederpopmix by djsandeman
Hans [19:09]

1 reactie(s)