[ zaterdag 6 augustus 2011 ]

 
foto: Steven WallrafVoor mij werd de vakantie van 2011 afgesloten in Eindhoven. Morrissey speelde vrijdag in het Muziekgebouw.

In tegenstelling tot vorige keren was ik dit keer van tevoren niet heel enthousiast. Het was al de zoveelste keer in korte tijd dus het bijzondere is er een beetje vanaf. Met die houding ging ik er naartoe. En Morrissey ook, getuige zijn openingszin: Until you can stand me no more! (op 2.06)

Het concert begon heel sterk, met Everyday Is Like Sunday, There Is A Light That Never Goes Out en het meer recente I'm Throwing My Arms Around Paris. Maar het kakte vrij snel in en dat wijt ik aan de reportoirekeuze.

De laatste cd's bestaan uit drie, vier prachtige nummers en voor de rest uit lompe rockers. En dan speelt hij juist drie van dat soort nummers achter elkaar. Black Cloud is zo'n ragnummer, gevolgd door Scandinavia. Een nieuw lied, waarvan de tekst in het lawaai amper te volgen was. In het licht van zijn recente ongelukkige uitspraken (inmiddels genuanceerd), was voor mijn gevoel een korte introductie of uitleg van het lied op zijn plaats geweest. Nu voelde het wat ongemakkelijk.

Maar alles kwam goed met I Know It's Over. Dit prachtige nummer van The Queen Is Dead (1986) werd met alle intensiteit gezongen en kwam bij me binnen zoals het destijds ook deed. Al had hij alleen dit nummer gespeeld, dan was dat voor mij voldoende geweest.

Ik besefte me dat mijn favoriete Morrissey-citaat in dit lied zit:
It's so easy to laugh, it's so easy to hate
It takes strength to be gentle and kind

Na afloop van het concert gingen we nog effe naar de Effenaar. Superfan Johan de Witt organiseerde de afterparty. Het was even onwennig maar na een half uurtje zong iedereen voluit mee - met alle nummers! Haast onwerkelijk, wat een feest van verbroedering was dat. T. sloeg de spijker op zijn kop: dit is wat muziek doet met mensen.

Every Day is like Sunday (youtube)
There is a Light that Never Goes Out (youtube)
I'm Throwing my Arms around Paris
You Have Killed Me (youtube)
Alma Matters
People are the Same Everywhere
Scandinavia
Black Cloud (youtube)
You're the One for Me, Fatty
Satellite of love (Lou Reed cover, youtube)
I Know It's Over (youtube fragment en volledig)
Irish Blood, English Heart
Action is my Middle Name (youtube)
Ouija Board, Ouija Board (youtube)
Speedway (youtube)
Meat is Murder (youtube)
encore: First of the Gang to Die

Andere recensies:
Morrissey Solo
Oor
Muziek.nl
Nu.nl

Foto: Steven Wallraf (meer)
Hans [10:02]

3 reactie(s)