[ dinsdag 10 november 2009 ]

 
morrissey van nimwegenVoor de tweede keer in korte tijd trad Morrissey op in Nederland. Hij stond in de Vereeniging in Nijmegen met een bijna gelijke setlist als de vorige keer.

Morrissey is - zoals vaste bezoekers weten - dé artiest van mijn leven, maar ik merkte dat ik er ditmaal helemaal niet zo om zat te springen. Klinkt misschien vreemd, maar ik had 'm pas nog gezien en wat een gedoe met de trein naar Nijmegen. Laat ik het zo zeggen: ik wilde er graag zijn, maar had geen zin om er naartoe te gaan. Het helpt ook niet dat de laatste trein uit Nijmegen richting Amsterdam al om - hou je vast - 23.18 uur is. Mis je die, dan ben je de sjaak; de volgende is er pas om 5.31 uur! Plus het is dan maandagnacht.

Omdat ik tijdens het concert niet de hele tijd op mijn horloge wilde kijken, zijn we maar met de auto gegaan. En weet je, het ging veel sneller dan ik had gedacht. Flinke meevaller: geen files dus in nog geen anderhalf uur stonden we voor de deur. Wat een mooie zaal, De Vereeniging. En helemaal ongelofelijk: er was nog ruimte op het parkeerterrein van de concertzaal.

Eerst de merchandise gecheckt, maar er waren ditmaal helaas helaas geen gesigneerde lp's. En ik heb het twee keer gevraagd, aan verschillende verkopers.

De setlist was ongeveer hetzelfde als het concert van juni. Wel waren er drie Smiths-nummers nieuw in de set: Is It Really So Strange, Death At One's Elbow en Cemetry Gates.

Cemetry Gates komt van The Queen Is Dead en ik heb het altijd een prachtig, prachtig nummer gevonden. Over een bezoek aan een kerkhof:

So we go inside and we gravely read the stones
All those people, all those lives
Where are they now ?
With loves, and hates
And passions just like mine
They were born
And then they lived
And then they died


Van bootlegs weet ik dat Morrissey de regel loves and hates altijd veel mooier zong dan op de plaat (zoals op dit bijzondere filmpje, op 0.43) en ook nu kreeg ik kippevel. Die paar seconden waren het helemaal waard.

Na afloop nog beland op een afterparty, waar ook een Smiths-karaoke werd georganiseerd en ik bleek de eerste van de avond. Ik zong William It Was Really Nothing voor een volle, meezingende zaal. Man wat was dat leuk.

Setlist
This Charming Man youtubeg
Black Cloud
When Last I Spoke To Carol
Is It Really So Strange? youtube
First Of The Gang To Die youtube
Ganglord youtube
Cemetry Gates
I'm Throwing My Arms Around Paris youtube
Ask youtube
Teenage Dad On The Estate
One Day Goodbye Will Be Farewell youtube
Death At One's Elbow youtube
Because Of My Poor Education
The World Is Full Of Crashing Bores youtube
The Loop (incl. Mariken van Nimwegen verhaal) youtube
How Soon Is Now? youtube vooraan en rechts
Irish Blood, English Heart youtube
I'm OK By Myself
toegift:
Something Is Squeezing My Skull youtube

Meer lezen
Morrissey solo
Oor
NRC Handelsblad
Hans [19:23]

0 reactie(s)